Jak se dělá čokoláda
Čokoláda roste na kakaových plantážích na kmeni kakaovníku. Nejdřív má podobu růžových květů a pak dozraje ve žlutavé až načervenalé plody, připomínající rozpraskané okurky. V každém z plodů je až sedmdesát bobovitých semen. Sklizené boby se suší na slunci.
Kakaové boby jsou dovezeny do sila, kde se skladují. Odtud putují do čistírny a do pražírny. Praží se horkým vzduchem. Po upražení získávají své typické aroma. Upražené plody se drtí a zbavují slupek. Potom se umelou. Při mletí se uvolňuje velké množství kakaového másla, které se využívá i v medicíně a kosmetice.
Z kakaové hmoty se strojově odzdělí kakaový prášek. Kakaové máslo se poté opět spojí s kakaovou hmotou, přidá se cukr a všechno se válcuje a všelijak vylepšuje a míchá s kořením, až je z toho čokoláda. Pak se to ohřeje, nacpe do formiček... Dál už to znáte.
—————